This project is a staged retrofit extension of a 1960’s terrace house in south London. The house was originally planned with four cramped bedrooms sited over two rather gloomy living spaces on the ground floor.  We re-planned the first floor as three more generous bedrooms and added a new guest room-cum-study at the top which looks out towards Crystal Palace. Either side of the new room, two light shafts have been cut into the existing structure. These pour daylight into the centre of the plan, transforming the living areas, which have been opened up into one continuous space.

The structure has been made air tight (0.6 ach), super-insulated and fitted with air supply ductwork, priming it to graduate to Passivhaus EnerPhit standard when phase 2 (new windows and doors) is carried out next year.